Wednesday, October 26, 2011

Kongsi Resepi : Asam Pedas Ikan Kembong

Kali ini,entri lebih kepada bidang tugas kaum hawa iaitu masakan tengah hari. Ana nak berkongsi menu masakan 'Asam Pedas Ikan Kembong'. Cubalah..

Bahan-bahan :
  1. ikan kembong (4 ekor)
  2. bwang putih (2 ulas)
  3. bawang merah (3 ulas)
  4. cili kering (3-4 biji)
  5. serbuk jintan manis (1 sudu teh)
  6. serbuk kari (1 sudu teh)
  7. Asam keping (2-3 keping)
  8. Kacang bendi (4 biji)
  9. air (3 cawan)
  10. garam (secukup rasa)
Cara-cara
  1. Kisar bwg putih, bwg merah, dan cili kering bersama secawan air
  2. Masukkan dalam periuk sederhana besar dan buka api sederhana
  3. Apabila cili telah masak, masukkan jintan manis,serbuk kari, dan asam keping
  4. Tambah dua cawan air
  5. Bila kuah mendidih,masukkan ikan dan garam
  6. Akhir skali,masukkan kacang bendi yang dipotong serong
  7. Untuk lebih wangi,boleh letakkan bunga kantan ataupun daun kesom.

No comments:

Post a Comment