Bahan-bahan :
- ikan kembong (4 ekor)
- bwang putih (2 ulas)
- bawang merah (3 ulas)
- cili kering (3-4 biji)
- serbuk jintan manis (1 sudu teh)
- serbuk kari (1 sudu teh)
- Asam keping (2-3 keping)
- Kacang bendi (4 biji)
- air (3 cawan)
- garam (secukup rasa)
- Kisar bwg putih, bwg merah, dan cili kering bersama secawan air
- Masukkan dalam periuk sederhana besar dan buka api sederhana
- Apabila cili telah masak, masukkan jintan manis,serbuk kari, dan asam keping
- Tambah dua cawan air
- Bila kuah mendidih,masukkan ikan dan garam
- Akhir skali,masukkan kacang bendi yang dipotong serong
- Untuk lebih wangi,boleh letakkan bunga kantan ataupun daun kesom.
No comments:
Post a Comment